Verkeerde keuzes bestaan toch niet?

Hoe een wandeling in de natuur keuzes voor jou maakt

Ze had moeite met de juiste keuze maken. Aan allebei de keuzes zaten voor- én nadelen. Dat eeuwige twijfelen en nog maar niet gesproken over het plafondstaren en woelen in de nacht. Ze had er echt last van. Ze wilde het nu echt wel een keer goed doen. Niet weer dezelfde fouten begaan door altijd het veilige te kiezen. Ze had ook te lang op de verkeerde plek gezeten. Dat voelde ze aan alles. Ze verdiende geld. Dat was belangrijk. Heel belangrijk. Misschien wel het belangrijkste. Tot nu toe. 

Al wandelend in het bos van Schoorl keken we terug op keuzes en hoe die uitgepakt hadden. Ze kwam erachter dat het veilige ook heel belangrijk was om de “juiste” keuzes te maken. Fouten maken durfde ze niet. 

Ze ervaarde dat wandelen haar goed deed. De gehaastheid aan het begin had plaatsgemaakt voor een zekere rust. De stiltes konden er gewoon zijn, laten zijn voor wat ze waren en de geest kon bedaren. 

Op een driesprong stonden we. Waar kies je voor, vroeg ik. Rechtdoor, zei ze. Zonder enige twijfel liep ze verder. Dat pad komt vast op iets moois uit. Ze keek niet naar links of rechts. Dat zou teveel zijn. Teveel afleiden, te spannend zijn. 

Inderdaad, er was van alles onderweg. Prachtige bomen, knoestige stammen, de grond bezaaid met dennenappels. Al genietend kwam ze erachter dat de weg naar de het eind, daar waar het wel of niet veilig is, net zo belangrijk is, zo niet belangrijker dan dat het er echt veilig is. Want is dat dan wel zo, als ik me nu zo voel?

Alle ervaringen die je hebt opgedaan leren je ook van alles over jezelf. Wat je wel wilt, wat je niet wilt, waar je wel goed in bent en waar niet. Waar je je prettig bij voelt. En dan… merk je dat je vanzelf weer een nieuwe keuze wilt maken. 

Aan het einde van het pad kwamen we bij een drukke parkeerplaats. De droomplek. Nee, dat niet. Foute keuze? Ook niet. Die bestaan niet. We moeten soms alleen even van richting veranderen! 

Scroll naar boven