Hoe vertel je het de kinderen

De kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden: hoe doe je dat?
12 maart 2015
Jullie gaan scheiden. Misschien is het moeilijkste punt wat bij een scheiding komt kijken nog wel dat je het de kinderen moet vertellen. De vraag is natuurlijk hoe je dit het beste kunt aanpakken. De ScheidingsMakelaar geeft graag een aantal tips hoe je dit het beste kunt doen.

kinderen vertellen over scheiding

Hoe vertel je de kinderen dat jullie gaan scheiden?
Allereerst is het belangrijk om samen te bespreken wie wat zegt. Hierdoor word je tijdens het gesprek niet verrast met dingen waar je het samen niet over hebt gehad. Daarnaast is de boodschap voor de kinderen al heftig genoeg en wil je niet samen in een ruzie belanden waar de kinderen bij zijn. Het is goed om een plek te kiezen waar kinderen zich op hun gemak voelen. Vaak is dit thuis.

Kies ook een moment waarop je geen haast hebt omdat je bijvoorbeeld nog moet sporten. Neem de tijd om het er met je kinderen over te hebben. Vertel ook allebei ongeveer evenveel, waardoor je niet de kinderen het gevoel geeft dat het initiatief van één ouder komt. Anders is de kans groot dat de kinderen boos worden op degene die het meest vertelt, want het lijkt dat het zijn of haar schuld is en het kind kan het gevoel hebben daardoor te moeten kiezen.

Wat vertel je de kinderen over de scheiding?
Het is geheel afhankelijk van de leeftijd van de kinderen wat je wel en niet vertelt over de scheiding. Jonge kinderen zullen dingen minder goed begrijpen dan oudere kinderen. En oudere kinderen zullen ongetwijfeld meer vragen gaan stellen. Wees daar dus op voorbereid. Vertel in ieder geval dat jullie samen hebben besloten uit elkaar te gaan en dat dat niet de schuld is van de kinderen. Ook is het belangrijk om aan te geven dat kinderen niet hoeven te kiezen. Richt je dus voornamelijk op het kind en hun gevoel! Vertel ook kort wat er door de scheiding op korte termijn zal veranderen. Praat vooral niet negatief over elkaar. Vraag ook vooral aan de kinderen wat ze er van vinden. Het is belangrijk dat kinderen, maar ook de ouders, open kunnen zijn.