Ervaringen

Nog twee jaar en dan ga ik met pensioen. Ik zing die tijd wel uit, dacht ik. Dat lukte niet. In de ziektewet. Huilen. Ik wilde stoppen met werk. Toch een traject bij Petra. Gelukkig. Veel geleerd. Weer aan het werk. Op naar een goed einde van mijn werkzame leven. Ik ben blij dat ik dit gedaan heb. Buiten was het ook lekker.
Sjaak, 63 jaar
Toen... wist ik het even helemaal niet meer en mocht ik een coachtraject volgen bij Petra. Ik heb als eerste geleerd om te ademen. Iedere sessie weer heeft Petra gehamerd op ademhalingsoefeningen. Totdat ik echt zelf ging doen. Simpele dingen als ik zeggen in plaats van je, was al iets waar ik niet bewust van was. Iedere keer weer wandelden we een andere route. Vaak van het pad af (zo heb ik me vaak gevoeld) en vond Petra weer lastige routes om naar boven te klimmen. Met de oefening met de dennenappels die werkzaamheden voorstelden werd het me ineens duidelijk wat ik allemaal deed op mijn werk en thuis. Nu wandel ik zoveel vaker en zie ik ineens de dingen om mij heen. Door de cirkeloefening kwam ik erachter hoeveel tijd ik weggeef aan anderen waardoor ik zelf niets meer echt deed waar ik blij van werd. Door echt ruimte te maken in de cirkel is er ruimte gekomen in mijn leven. Door mijn doelen te stellen en bij te houden in het boekje, waar Petra elke keer feedback op geeft, kon ik thuis ook aan de slag. In best wel korte tijd ben ik grotendeels hersteld en kan ik weer met plezier aan het werk. Ik raad het zeker aan om bij Petra een traject te volgen. DOEN!
Ellen, 37 jaar
Dankjewel Petra. Bijzonder zoals jij kan luisteren en mij door kan hebben. Wanneer je zegt dat je een spiegel bent, dan ben je dat ook echt. Gelukkig hebben we daarom ook echt kunnen lachen. Zonder jouw vragen, zonder jouw confrontatie had ik niet zoveel over mezelf te weten kunnen komen. De oefening op de boomstam maakte het echt zo duidelijk dat ik dacht dat ik alles wel zelf kon doen. Jouw hulp maakte het zoveel makkelijker. Doordat je zoveel gebruik maakt van alles in het bos, was er ook ontspanning. Je hebt me weer leren genieten van de dingen om mij heen. Ik heb ook geleerd om af te stemmen op dat wat ik leuk vind om te doen. Ik ben daar nog steeds druk mee bezig en daarom is het lekker om te weten dat ik altijd nog een afspraak met je kan maken wanneer ik dat nodig vindt. Ik denk dat er niemand is die mij zo goed kent als jij en ikzelf natuurlijk. Dankjewel voor de nieuwe kennismaking met mezelf. Het is een stuk leuker. Ik loop graag nog een keer met je in het bos.
Rick, 34 jaar
In eerste instantie was het moeilijk om voor mezelf een afspraak te maken. Het was een hele stap. Ik ben nu zo blij dat ik stapje voor stapje, treetje voor treetje (als je die hoge trap in Schoorl kent) mijzelf beter heb leren kennen. Ik heb veel oefeningen gedaan die confronterend waren. Soms ook echt heel irritant. Ik ben echt boos geweest. Gelukkig liet Petra zich daar niet door leiden en bleef bij haar oefening zodat ik echt voelde hoe diep sommige dingen zaten. Door Petra weet ik nu dat ik veel aankan, waar ik eerder zo bang was om weer op te rakelen. Juist door de afleiding van de prachtige natuur, de bomen, het zand, de heide en alles wat er is in het bos leek het minder heftig. Bedankt Petra. Ik voel mezelf zoveel energieker en zelfverzekerder. Mijn angst voor de toekomst is omgezet naar vertrouwen in het nu.
Joost, 48 jaar
Als eerste is het heerlijk om in het bos te zijn. Het lijkt wel alsof het altijd mooi weer is in Schoorl. Die ene keer dat het echt heel slecht weer was, deden we een online sessie en dat ging prima. We hebben toen naar mijn waarden gekeken wat een een bijzondere oefening was waar ik nog steeds heel veel aan hebt. Petra vraagt door tot in detail waardoor je letterlijk en figuurlijk stil gaat staan bij wat er van binnen speelt. Dit kan soms emotioneel zijn maar het maakt mij in ieder geval heel bewust van hoe ik denk over dingen. Petra bedankt voor de wandelingen in het bos, voor de mooie gesprekken en de inzichten die ik heb gekregen. Ik weet dat ik erop kan vertrouwen dat alles wat ik verteld heb in het bos achterblijft en dat geeft een veilig gevoel.
Suzan, 32 jaar
"Streng maar goed voor mij"; Dat zijn de eerste woorden die ik wil gebruiken als ik Petra omschrijf. Het valt mij op dat wanneer het lijkt alsof je "gewoon" aan het praten bent, Petra intensief luistert. Waarom? Omdat zij in het gesprek altijd terugkomt op het begin van het gesprek. Je weet vaak niet wat er bij jezelf speelt maar Petra wijst je tijdens de coachsessie op zinnen, gedachten, gevoelens die je hebt uitgesproken. Ik kom altijd opgelucht en fris uit het bos gewandeld!
Maaike, 28 jaar
Petra is een toegankelijke en open coach. Ze luistert goed naar mijn hulpvraag, mijn verhaal en leest ook tussen de regels door. Ze stelt vragen en benoemt dingen die ze ziet zonder daar een oordeel aan te hangen. Petra heeft een heel scala aan opdrachten paraat en kiest deze kijkend naar wat passend is op dat moment. De keuze werd vaak in overleg gemaakt. De opdrachten en vragen die ze stelt zetten aan het denken, houden een spiegel voor, zorgen voor structuur en brengen veranderingen teweeg.

We deelden gezamenlijke interesses wat zorgde voor een prettig contact.
Tijdens het begin van de Coronatijd hebben we via de Meet contact gehad.
Ik heb ontzettend veel gehad aan de coaching! Het traject heeft mij inzichten en tools gegeven om mij verder te kunnen ontwikkelen.


Nogmaals bedankt!

Vriendelijke groet,
Inge

Kirsten, Burn out, 37 jaar Haarlem
De eerste kennismaking met Petra was fijn én confronterend. Zij liet met een paar simpele voorbeelden zien hoe erg mijn lichaam ‘op’ was.
Petra heeft mij tijdens onze gesprekken bewust gemaakt van de patronen in mijn leven, van hoe ik in het leven sta en van wat stress met mij doet. Bewustwording was voor mij een belangrijke eerste stap op weg naar herstel. Door veel te praten met Petra, door haar kritische vragen, door praktijksituaties te bespreken, werd ik aan het denken gezet en kwam ik gaandeweg tot nieuwe inzichten. En kreeg ik handvaten om meer rust in mijn leven te bouwen.

Met vallen en opstaan voelde ik me heel geleidelijk steeds sterker worden, kreeg ik weer meer zelfvertrouwen, leerde ik voor mijzelf te kiezen en een nieuwe balans te vinden tussen werk en privé.

De coaching in de buitenlucht was voor mij een enorme meerwaarde: mijn hoofd in de wind maakte alles lichter, ik kon helderder denken. En Petra maakte vaak zaken inzichtelijk met voorbeelden uit de natuurlijke omgeving.

Na het traject met Petra houdt het voor mij niet op maar begint het eigenlijk pas. Je bent nooit uitgeleerd, je loopt soms toch weer tegen dingen aan. Hoe ga je daar dan mee om? Met alle bagage vanuit de coaching lukt dat en leer ik nog steeds bij. Gelukkig voel ik me weer fit en mentaal sterk en heb weer energie om de dingen te doen die ik wil doen.

Anoniem, Burn out, 24 jaar
Na een bezoek bij de bedrijfsarts leek ik in aanmerking te komen voor een coachingstraject en kreeg ik voor het eerst te horen wat InstaTera precies was.
Tijdens het lezen van een foldertje kwam ik al vrij snel tot de conclusie dat InstaTera mij waarchijnlijk wel kon helpen, althans, daar hoopte ik op. Dit hopen was namelijk de hoop van mijn omgeving en niet zo zeer van mijzelf. Ik dacht dat hoe mijn situatie er op dat moment uit zag de 'vaste' realiteit was.

Na het accepteren ban InstaTera kwam de eerste ontmoeting met mijn coach, Petra Kaandorp. In de eerste ontmoeting was het aan mij om te beslissen of ik Petra als mijn coach wilde en was dit eigenlijk ook meteen het geval. Op dat moment zat ik behoorlijk diep in mijn eigen mentale put waarbij niemand precies voelde wat ik doormaakte. Gevoelens van eenzaamheid en het buiten de boot vallen waren er twee die zich vormden uit de frustratie dat niemand mij begreep. Wat er vervolgens gebeurde was ook de reden dat ik Petra graag als mijn coach wilde. In plaats van te proberen mij helemaal te begrijpen of snelle conclusie te trekken gaf ze mij juist het gevoel dat ze in de buurt kwam mij te begrijpen. Hiermee bedoel ik te zeggen dat het helemaal kunnen begrijpen van personen onmogelijk is, je kan niet in iemands hoofd kijken. Wat Petra juist deed was mij het gevoel te geven dat ze in de buurt kwam mij te begrijpen wat mij op mijn beurt haar toegang verleende om een helpende hand aan te reiken.

In de vele sessies die daar op volgden waren we altijd met z'n tweeën in de duinen van Schoorl, niet op zo'n saaie bank/ stoel bij de psycholoog, maar juist lekker aan het wandelen in de buitenlucht. Tijdens de vele wandelingen probeerde Petra mij d.m.v. leuke opdrachten en activerend denk voer aan te zetten tot het kijken in jezelf. Ze zei niet wat ik wel en niet moest doen zoals iedereen dat al deed maar ze zette mij juist aan tot nadenken en het zetten en/of verbreden van grenzen.De hierop volgende sessies moest ik de resultaten van de vorige bevindingen gaan testen. In mij geval hield dat in dat ik mijn manier van hoe ik over mijzelf dacht en dit uitbracht aan de wereld op een leuke manier zou aanpassen om te kijken hoe andere hierop zouden reageren. De resultaten die hier vervolgens uit kwam hebben mij geholpen om de persoon te worden die ik nu na het doorlopen van het proces ben.

Het hele proces is opgebouwd op basis van wat ik als persoon nodig had en niet gebaseerd op een of andere methode uit een boekje. Hierdoor heb ik het proces zelf als zeer prettig en veilig ervaren en heeft het me geholpen een betere 'mij' te zijn. Zonder coach had ik deze verandering nooit kunnen doormaken omdat het op aanzetten van een ander moet gebeuren. Die diepe mentale put waar ik eerder over sprak?, daar kan je heel moeilijk zelf uitklimmen. Petra heeft mij hierbij eruit 'getild' door mijzelf te laten klimmen.

Dankjewel InstaTera,
En hartstikke bedankt lieve Petra!

Bonnie
Het coachtraject met Petra heb ik als zeer positief ervaren. Haar openheid en persoonlijke aanpak zorgde ervoor dat ik mij makkelijker kon openstellen en ik mij heel erg op mijn gemak voelde. Wat ik ook erg fijn vond was dat ze vaak overlegde welke oefeningen mij aanspraken, waardoor ik er met een open houding en vertrouwen in kon stappen. Wat ik persoonlijk hele moeilijke, maar ook interessante en echt leerzame oefeningen vond waren de oefeningen waarin ik haar "aan moest zien" voor iemand anders en dan een gesprek met haar voeren. Of ik moest haar juist afkappen om ervoor te zorgen dat ze stopte met praten, in haar rol als mijn innerlijke criticus. Door haar aanpak laat ze je zelf dingen doen en beslissen, je moet er zelf hard aan werken. Ze helpt en begeleidt je, maar kauwt niks voor je voor, dat is juist haar kracht en waarom haar sessies mij zo goed hebben geholpen. Ze hielp me om zelf te bereiken wat ik zonder haar nooit had kunnen bereiken.

Anna
Ik wist vooraf niet wat ik kon verwachten maar vooral wat ik mocht verwachten van Petra want het is toch altijd even afwachten wie je tegenover je krijgt. Ik ben zo blij dat ik toch die stap genomen heb om met Petra te gaan praten. Want zo heb ik het ervaren, praten met iemand die echt naar mij luisterde en mij hielp om de losse gedachten aan elkaar te koppelen. Mijn gedachten werden ineens helder en dat heeft mij ontzettend geholpen. Petra hield mij de spreekwoordelijke spiegel voor, ze is direct in haar vragen en daarmee soms best confronterend. Ik heb dingen waar ik al bijna anderhalf jaar mee liep in een paar gesprekken met Petra kunnen verhelderen. Ik voel me beter dan ooit en ik gun iedereen de expertise en warmte die Petra mij gegeven heeft. Jeetje ik ben zelfs weer verliefd en wie had dat gedacht na die ellende waar ik een maanden geleden nog middenin stond. Petra bedankt!

Marjolein, 42 jaar
Ik was al een bijna een half jaar bezig met een lopende scheiding toen ik in gesprek raakte met Petra. Nadat een telefoongesprek waarin zij vertelde dat zij mensen begeleidt in de emotionele wirwar waar mensen in belanden tijdens een scheiding, wilde ik graag door haar gecoacht worden. Er zat zoveel pijn, leed en verdriet dat ik er niet zelf uitkwam dus ik nam dit aanbod met beide handen gretig aan. Ik werd bedolven onder het gepieker wat uitmondde in spinsels in mijn hoofd die ook weer steeds groter werden. Door het positieve coachen van Petra en de handvatten die ik meekreeg, kwam ik in korte tijd steeds steviger op de grond te staan. Het was hard werken maar ik kan wel weer vooruitkijken, mijn leven steeds beter oppakken en aanpakken. Ik laat positieve emoties groter worden waardoor ik creatiever ben geworden in het oplossen van de spinsels die af en toe nog dreigen te ontstaan.

Peter
Ik zeg DOEN !!!!!
In een moeilijke periode van mijn leven (scheiding) kwam ik in contact met Petra en zij vertelde mij dat ik middels coaching dingen weer in het juiste perspectief kon zetten. Ik merkte direct bij de eerste sessie dat Petra geen genoegen nam met de nogal oppervlakkige antwoorden die ze van mij kreeg, maar serieus en kritisch doorvroeg. Hierdoor kreeg ik inzichten in mijzelf en mijn manier van reageren, die ik zonder haar hulp nooit had ingezien. Ik heb tijdens deze sessie diep moeten gaan in mijn gevoelswereld die steeds werd uitgedaagd door de vasthoudendheid van Petra. Ik leerde gaandeweg om de gevoelens te herkennen die bij mij een bepaalde reactie opriepen. Tijdens de laatste sessies heeft zij me aan aantal tools aan kunnen reiken waarmee ik mijzelf kan behoeden voor mijn valkuilen en dat is de blijvende kracht van deze coaching.

Gerard
We zijn onlangs gescheiden met hulp van Alex. Ik kan alleen namens mezelf spreken, maar ben erg blij met de hulp en snelle procedure. Het is een vervelende situatie waarin je verkeert met veel emoties die erbij komen kijken. Alex en Petra konden alle vragen van mij beantwoorden en daarnaast ook advies gegeven. Ik ben nog steeds blij met de afspraken die we hebben gemaakt in het ouderschapsplan en het scheidingsconvenant. Zij hebben heel wat zorgen gedurende en na de hele procedure bij mij weggenomen. Tot op de dag van vandaag ben ik blij met de uitspraak van de scheiding en hun expertise hierbij.

Hallo Petra en Alex,
Allereerst bedankt voor jullie begeleiding in het proces van ontbinden van onze samenlevingsovereenkomst. Ik vond het een zwaar en moeilijk proces, en op het laatst was ik er helemaal klaar mee. Jullie menselijkheid en begrip waren erg prettig. Vooral Petra is wat dit betreft een toppertje. Bij de bank ging het ook langzaam, veel te langzaam zo nu en dan om wanhopig van te worden. Maar goed, aan alles komt een eind en ook hieraan. Alles staat uiteindelijk op papier, is voor elkaar en is bij de notaris gepasseerd. Dat stuk hebben we gehad. Rest me, om jullie nogmaals te bedanken en eerlijk is eerlijk, ik hoop jullie nooit meer nodig te hebben voor iets dergelijks.
Met vriendelijke groeten,
van L.

'De begeleiding van Petra heeft mij erg geholpen tijdens een moeilijke periode in mijn leven.
Op het moment dat ik totaal geen overzicht meer had over mijn herstelproces heeft zij mij hierin aan de hand genomen.
Door het op te delen in kleine stappen en mij steeds terug te laten kijken naar successen, heeft ze ervoor gezorgd dat ik mijn herstel weer behapbaar ging ervaren. De oefeningen die zij mij gaf hebben ervoor gezorgd dat ik mezelf nog beter ben gaan leren kennen. De spiegel die zij mij soms voor hield waren voor mij eyeopener. Haar open en toegankelijke houding hebben eraan bijgedragen dat ik mij veilig voelde in het contact en mezelf durfde te zijn. '
Marieke, Burn out, 27 jaar