Waarom zou je “wachten” totdat je in een vette burn out zit?

Een bericht over machteloosheid

Meestal sta ik al op de afgesproken plek bij het buitencentrum in Schoorl. Dat vind ik zelf lekker en ontspannen en dan kan ik al een beetje observeren hoe iemand aan komt lopen. Nee, niet om conclusies te trekken maar gewoon observeren.

Ik wil het liefste zeggen dat ik dan ook nog van het zonnetje op mijn bolletje geniet, maar met al die regen zeg ik het wat voorzichtiger. En toch… het lijkt nooit echt lang te regenen in het bos. De meeste afspraken die ik heb verlopen droog. �

Ik realiseer me dat het best spannend is om hulp in te roepen van een coach. Helemaal als je in een burn out beland bent. Daar komt dan vaak schaamte, schuldgevoel, véél gedachten en machteloosheid bij kijken. Vaak is het hoofd wat gebogen, wordt er vanonder de wimpers gekeken en ook wel gelachen en niet omdat iemand zo blij is.

Machteloosheid is misschien wel het grootste gevoel wat je zult herkennen na een lange periode met stress en thuis komt te “zitten” met een burn-out. Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat je de controle verloren hebt. Die machteloosheid kan er ook voor zorgen dat je zelfbeeld lager is dan dat het was en je lontje zoveel korter.

Tijdens het wandelen zie ik dan ook dat de ademhaling vaak hoog is en het tempo van lopen snel. Tot zo ver heb je het laten komen en je realiseert je dat je dit niet meer wil.

Wat als je eerder aan de bel had getrokken? Moet het zo hoog oplopen omdat eerder hulp inroepen als zwak betiteld wordt? Je zoekt het namelijk eerst zelf nog wel even uit, toch?

Wat betekent dan die machteloosheid?

De psychologie van machteloosheid vertelt ons wat er nou precies voor zorgt dat je het gevoel krijgt dat je de macht kwijt bent.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die een grote gevoel van zelfcontrole ervaren, wat betekent dat je je emoties, gedachten en gedrag goed onder controle hebt meer gevoel van macht ervaren. Dit tegenover de mensen die minder grip hebben op zelfcontrole, sneller een gevoel van machteloosheid ervaren en ook dat kortere lontje hebben.

Wanneer je veel stress ervaart, er altijd moet zijn, bovenmatig belangrijk vind wat een ander van jou denkt (alhoewel die glazen bol nog niet echt uitgevonden is, dus het blijft een vermeende gedachte) en je raakt uitgeput van aldoor in een kringetje achter je eigen staart aanloopt, dan heb je dus minder grip op zelfcontrole. Dit veroorzaakt dat gevoel van machteloosheid.

Wat nu en hoe verder?

Wanneer je dan toch in het bos loopt en we hebben een kennismaking met elkaar dan is het mooi om dit alles uit te spreken. Hoe vreemd dat ook voelt. Deze machteloosheid erkennen is al belangrijk. Ik vraag vooral naar gevoel, gewoon om hiermee kennis te maken. Het is belangrijk om dit te ervaren maar ook om niet te veel moeite te doen om van dat gevoel af te komen. Dat is een proces. Zodra je namelijk jezelf beter leert kennen, beter in je vel zit, zal dat machteloze gevoel ook verminderen. Het blijft een proces van stap voor stap.

Alvast 4 mooie en waardevolle tips:

1. Waar heb je wel grip op?��

Je focus ligt op het gevoel nergens controle op te hebben, op je korte lontje. Hier ligt ook je focus op. De gedachten dat je je niet normaal gedraagt of anders bent. Waar heb je wel grip op? Kijk eens goed naar wat je leuk vind om te doen. Wat heb je de afgelopen tijd gedaan wat je prettig vond. Wandelen, podcast luisteren, rondje door het bos op je mountainbike, een lekker maaltijd voor jezelf gemaakt, iemand gesproken die naar je luisterde of waar je mee kon lachen.

2. Je hoeft niet alles onder controle te hebben.

Je bent het allemaal even kwijt. Dat wat je leuk vind, het functioneren van je lichaam, het echte vinden van rust, je toekomst, je herstel. Is het wel zo erg? Wat ga je doen? Op andere gebieden controle en macht hebben zoals jezelf vergelijken met anderen. Lekker als er ook nog anderen zijn die minder goed in hun vel zitten of minder krachtig zijn, wil je een extra schoon huis. Je zoekt iets zodat je het gevoel hebt dat je tenminste nog iets onder controle hebt. Dit is natuurlijk schijncontrole. Je hoeft niet overal grip op te hebben, ook niet als je het gevoel hebt dat alles onder je voeten vandaan valt. Zoek naar waar je zo behoefte aan hebt en realiseer dat het onder controle houden van zaken je zoveel energie kost. Je richt je energie dan voornamelijk op zaken buiten jou. Steek die energie maar in jouw eigen herstel, dus in jezelf!

3. Zoek contact met dierbare mensen om je heen.

Machteloosheid kan zorgen voor een eenzaam en alleen gevoel. Het is daarom belangrijk om die mensen op te zoeken waar jij je veilig bij voelt. Dat hoeft niet te veel en te lang. Een app contact, een telefoongesprek of een wandeling samen kan al zoveel betekenen. In de coaching vind ik het super belangrijk dat je het gevoel hebt dat ik er voor je ben. Ik ben er ook echt voor je. Dus als je tussen de sessies door wilt appen is dat altijd goed.

4. Werk aan je herstel.�

Als je je machteloos voelt, is het belangrijk om jezelf echt de tijd te geven. Je hebt immers de tijd genomen om op het punt te komen waar je nu bent. Heb vertrouwen in jezelf, in de tijd en in de coaching. Heb vertrouwen in je lichaam dat je hier uit gaat komen. Tijdens de coaching blijf je bij jezelf en werk je aan je herstel zodat je beter met je gaat. Als je hier hulp bij wilt, dan spreken we af in Schoorl of bij mij thuis. Net wat jij prettig vind. Kennismaken is gratis. Kost je alleen tijd en openheid. Ben jij bereid? Ik help je graag!

En als we dan het bos weer uitlopen, zie ik vaak ontspanning, hoop, vertrouwen en een grote afname van die machteloosheid.

Voel jij dat het tijd is om stap voor stap te veranderen? Je hoeft het niet alleen te doen. We doen het samen! Neem contact met mij op via mijn website.

Scroll naar boven