Stress op Schiphol – Hoe ga jij om met onverwachte situaties?

Onverwachte situaties:

Onverwachte situaties kunnen een belangrijke rol spelen in het ontstaan of verergeren van een burn-out. Dit komt doordat onverwachte gebeurtenissen stressvol kunnen zijn en onze gevoelens van controle en stabiliteit kunnen aantasten. Hoe ga je daarmee om en voorkom je een burn out?

De start van mijn reis verliep allesbehalve soepel. Thuis, de avond voor vertrek lukte het niet om online in te checken en op Schiphol bleek dat ook inchecken aan de balie niet mogelijk was. De grootste schok kwam toen ik erachter kwam dat ik een Esta, een visum nodig had, die ik nog niet had aangevraagd. Waar was ik toch met mijn gedachten? De man achter de balie van KLM keek mij met zo’n schuin oog aan. Hij had nog net niet zijn wijsvinger omhoog. Met de klok die tikte en de stress die toenam, leek mijn reis echt heel ver weg. Ik was op weg naar mijn beste vriendin om een roadtrip te maken in Amerika. Voor de negende keer. Dus om nu te zeggen dat ik geen ervaring had in het aanvragen van visums!

Stress en onzekerheid en het inzetten van ontspanningstechnieken:

De stress nam toe met elke minuut die verstreek. Systeemstoringen, een paspoort dat niet scande en ontbrekende gegevens op het Esta-formulier maakten de situatie er niet beter op. De kletsende en giechelende dames naast me droegen alleen maar bij aan mijn frustratie. De hoop op mijn vlucht om 9:50 uur zakte zienderogen. Toch, voelde ik mijn hart en mijn ademhaling en kon ik daar grip op krijgen door een ontspanningstechniek in te zetten. Adem in en langer uit…

Een sprankje hoop:

Toen ik het verzonden formulier zag, gloorde er een sprankje hoop. Ik bleef mijn mail refreshen, maar het visum liet zich niet zien. Alternatieve vluchten waren onbetaalbaar en de onzekerheid knaagde. De moed zonk me in de schoenen. Een visumaanvraag duurt soms wel 72 uur!

Een onverwachte redding:

Op het punt van opgeven, besloot ik om heel even mijn zitbankje te verlaten en daar toestemming voor te vragen. De dame waarmee ik in het begin had gesproken had het echt even heel erg druk en kon mij onmogelijk te woord staan. Hmmmm… mijn gevoel werd er niet beter op. En toen…. Vroeg een trainee aan mij of ze mij kon helpen en ik stelde zomaar de vraag: “Tot hoe laat heb ik echt nog om te vertrekken?”. Ze hoorde mijn verhaal aan en met onverwachte fanatisme en doorzettingsvermogen zocht ze naar oplossingen. Ondanks haar onervarenheid vond ze een alternatieve vluchten (die niet te betalen waren, want KLM doet niet meer aan last-minutes). Ze schreef allerlei getallen op en ik besloot nergens conclusies aan te trekken totdat er iets was wat echt voor mij gold. Alles wat ik voelde onderdrukte ik, alsof ik een deksel deed op alles wat er in mijn kookte en borrelde. Ik voelde het wel, hoor. Mijn hart die tekeer ging, mijn wangen die rood werden, de misselijkheid van binnen.

Ze was niet bekend met het computersysteem, zoveel werd mij wel duidelijk. Blijkbaar was ze ook aan het refreshen en met nog 5 minuten op de klok, klonk er ineens een kreet: JA!!!!. Je visum is er door. Ik was nog even vergeten dat ik ook mijn naam niet correspondeerde met mijn ticket waardoor er een naamsverandering moest worden aangebracht. Ze riep haar supervisor die als een held mijn paspoortnaam op de ticket veranderde, ze printte een priority instapkaart uit, rende voor me uit, holde over Schiphol en bleef maar roepen: Rennen.. je red het! Bij de poort waar zij niet door heen mocht, riep ze: Trap op, linksaf, rennen, bagagecontrole en instappen! Ik gaf haar een handkus en een gebaar van een dikke knuffel en zette het op een rennen.

Dankbaarheid en tranen van geluk:

En .. daar… zat …ik. Bij het raampje, de tranen over mijn wangen. opluchting en dankbaarheid waren enorm. Deze trainee had mijn dag, mijn reis en een vat vol herinneringen gered.

Leermomenten en hulp bij burn out

Deze ervaring leerde me waardevolle lessen over:

Omgaan met onverwachte situaties: Blijf kalm en positief, en zoek naar oplossingen. Zet een ontspanningstechniek in (geleerd door jouw burn out coach)

De kracht van menselijke hulp: Onderschat nooit de hulp van anderen, ongeacht hun ervaring (uiten van gevoelens is altijd belangrijk)

Genieten van de onverwachte momenten: De ijsschots in de vorm van een hart was een onvergetelijk moment van schoonheid te midden van alle stress (en een mooi teken van dat het allemaal goed komt)

Conclusie:

Deze stressvolle ervaring op Schiphol werd onverwachts een inspirerend verhaal over veerkracht, dankbaarheid en de kracht van menselijke hulp. Het was een reis die ik nooit zal vergeten, dankzij de hulp van een trainee die mijn reis

tot een onvergetelijke ervaring maakte. Dit had ik zelf nooit kunnen ervaren zonder mijn lessen die ik met coaching had geleerd. De rust, de kalmte, het ervaren van mijn gevoel, de zelfrelflectie. Wat heb ik veel geleerd.

Wil jij nu ook omgaan met stress en moeilijke momenten en erachter komen waar dat vandaan komt zodat we via het onderbewuste de oorzaak kunnen opsporen?

Voel jij dat het tijd is om stap voor stap te veranderen? Je hoeft het niet alleen te doen. We doen het samen! Neem contact met mij op via mijn website.

Scroll naar boven