Ik merk dat ik haar ga omzeilen

Dat is een actie die zij doet wanneer zij het gevoel heeft dat iemand anders sterker is dan zij. Die dame die zij wil omzeilen heeft namelijk wel de top bereikt en dat is haar net niet gelukt. De hele sessie komt zij op de uitspraken dat ze het idee heeft dat ze er nét onder zit. Ze heeft altijd het gevoel dat ze het nét niet haalt om echt de beste te zijn. Ze wil de belangrijkste zijn en ze vraagt zich tegelijkertijd af waar dat nu vandaan komt. Het is een mooi voorbeeld wat haar eeuwige competitie drang weergeeft. Haar man noemt haar dan ook “Rupsje Nooitgenoeg”. Ze beaamt dat en dat is super vermoeiend. Ze ervaart jaloezie en ze ervaart ook dat haar relatie onder druk komt te staan. Lees hier meer over nooit op nummer 1 staan: Nooit om nummer 1

De oorzaak van eeuwige competitiedrang:

We komen via de PMA-vraagtechniek erachter dat ze er niet tegen kan dat andere mensen dingen voor haar bepalen op een belerende manier. Dat gaat er bij haar niet in. Ze geeft weer aan dat ze altijd het gevoel heeft dat ze wil winnen. Wat haar dat oplevert? Ze wordt gezien. Sterker nog, het mag ook nog op niveau. Dat betekent dat ze met de grote mannen in het bedrijf mee wil doen. Zij is dan ook degene die de auto bestuurt op zakenreis in Engeland. Ze gaat er echt niet als een keurig meisje naast zitten. En als iemand haar daar een compliment over geeft.. Ach, die neemt ze niet aan.

Jezelf altijd maar vergelijken met anderen:

Ze loopt dus om mensen heen waarvan ze het idee heeft dat die bekwamer zijn, of die sterker zijn in bijvoorbeeld tennis of wat dan ook. De angst om te falen wordt dan zoveel malen groter. Aan de andere kant wil ze ook niet dat ze de strijd aangaat met de klungels en de minkukels. Nee, dan is er weer tekort uitdaging.

De gevolgen van haar competitiedrang?

Ze ervaart altijd stress. Die constante druk om te presteren is er de hele dag. Ze heeft het gevoel dat ze op haar tenen moet lopen. Van wie? Vooral van haarzelf. Ook merkt ze dat ze niet echt in de groep op het werk thuishoort. Dat is vervelend. Ze is ook ontevreden, over haarzelf en over de prestaties van anderen. Het is inderdaad nooit goed genoeg dus perfectionisme ligt op de loer.

Wat kun je doen tegen competitiedrang?

De eerste stap is bewustwording.

Na het zorgvuldig uitvragen van de huidige situatie, tot in detail, en het uitvragen van wat ze waar voelt in haar lichaam, sluit ze haar ogen en vraag ik haar waar in haar leven zij eerder dit soort situaties heeft ervaren. De plaatjes van situaties waarin zij heel angstig is geweest dienen zich aan en daar wil ze weg van. Aan mij de taak om haar in deze situatie te onderzoeken wat er dan precies is gebeurd en wat zij gezien heeft wat haar zo bang heeft gemaakt. Puur op haar gevoel afgaand. Ze krijgt dat gevoel weer, haar buik voel unheimisch, haar hoofd voelt gespannen, haar kaken zijn strak, haar voorhoofd vertoont frontrimpels en ze voelt het in elke vezel in haar lijf. Ze huilt en doorleeft. Dit accepteren is de volgende stap in een sessie. Lees meer over hoe een burn-out coach je kan helpen: Burn out coach Noord Holland

Het gevoel zakt weg. Haar brein heeft alles weer keurig geordend. Transformatie vindt plaats en de verbindingen worden gemaakt. Ze weet nu waar haar drang om te winnen vandaan komt. Hier kan ze iets mee zodat er harmonie komt in haar zelf. Ze kan het nu ontkoppelen en ze voelt gelijk de rust in haar lichaam. Na vijf sessies is ze al een heel eind gekomen. Is ze er helemaal? Nee, nog niet. Wie wel?

Voel jij dat het tijd is om stap voor stap te veranderen? Je hoeft het niet alleen te doen. We doen het samen! Neem contact met mij op via mijn website.

Scroll naar boven