Het is erop of eronder in deze burn out.

“En wat bedoel je daar precies mee”?, vraag ik haar. Ze kan niet specifiek benoemen wat dat precies dan is, maar het gaat over haar relatie, over stress, het gaat over haar omgang met de de kinderen, ze werkt niet, heeft een uitkering en weet wel dat het zo niet langer gaat. Alles wat ze benoemt, lijkt op ballonnen die op knappen staan. Op ieder gebied van haar leven staat spanning en ze doet er alles aan om hier verandering in te brengen maar niets helpt of hielp haar. Ze heeft van alles geprobeerd maar wat maakt toch dat ze die verandering niet krijgt die ze zo verlangt?”

Haar vriend geeft aan dat dit niet langer gaat. Praten over wat er is gebeurd, het echt benoemen wat er aan de binnenkant speelt komt niet van de grond. Dat houdt in dat ze echte relatieproblemen hebben. Wat overblijft is die grote spanning in het lichaam en af en toe ontvlamt dat. Dat zorgt er voor dat ze overleeft en geen ruimte voelt om te bedenken wat ze zelf graag wil en kan. Op jonge leeftijd is ze gestopt met school. Dat voelt alsof ze een achterstand heeft in wat er nu allemaal gevraagd wordt.

Waarom spreekt PMA als therapie jou dan zo aan?

Ze leest op mijn site www.petrakaandorpcoaching.nl dat PMA geen symptoombehandeling is maar dat er echt wordt opgeruimd. Dus hetgeen waarvan je nu het gevoel hebt dat de vlam in de pan slaat en dat je dus geactiveerd bent omdat ervaringen onvoldoende of onvolledig verwerkt zijn. Omdat ze van alles geprobeerd heeft is ze daarbij het vertrouwen verloren in therapie en coaching en dat snap ik. Hoe kun je omgaan met een situatie als je zó hóóg in je spanning zit dat je bij wijze van spreken iemand wel iets kan aandoen. Ze blijft het gevoel hebben dat ze niet goed genoeg is als moeder voor haar twee kleine kinderen, voor haar vriend. Ze is bang dat ze weer in de steek wordt gelaten. Ze weet ook niet meer waar ze moet beginnen om dit te fixen, dus ze vraagt wat het kost om één sessie te doen.

Wat is de reden dat we minimaal vijf sessies afspreken om je persoonlijke ontwikkeling te vergroten?

Je doet sessies omdat je ergens last van hebt, je wilt van je klachten af. Net als dat je bijvoorbeeld wilt trainen voor een marathon (oke, de 16 kilometer in bijvoorbeeld Parijs met je zoon) lukt je dat niet in één keer. Je hebt opbouw en structuur nodig om blijvend resultaat te bereiken. Daarom spreken we minimaal 5 sessies af. In het begin kun je weerstand voelen om echt naar die pijn te gaan. Natuurlijk want daar wil je weg van. Net als dat je wegkijkt als er een dood konijn langs de weg ligt. Je kijkt er weg van en gaat niet uitgebreid stil staan, tenminste ik niet.. Hoe meer weerstand je voelt, hoe meer je zogenaamde vriendmechanisme zijn best doet om je te beschermen. Wees daar dankbaar voor. Het is namelijk een zeer betrouwbaar signaal dat je dichtbij de pijn bent en in het geval van PMA, daar moeten we zijn om de oorzaak op te ruimen. Dus dat geef ik haar aan. Ze begrijpt dat. Ze vindt het ook prettig dat ik duidelijk ben hierin. Het mooie is dat ze daarna vraagt of ik eerlijk wil zijn als ze meer dan vijf sessies nodig heeft.

Hou ik mezelf voor de gek tijdens de coaching?

Wel als je blijft redeneren en zegt dat “het is zoals het is” of “zo ben ik nu eenmaal!”. Of deze: “veranderen kan ik het allemaal niet meer”. Durf te leven, durf de confrontatie met jezelf aan te gaan. Als je zegt dat er niet echt een oorzaak is van je niet goed opgeruimde ervaringen waardoor je zo weinig energie hebt of “zomaar” ineens het gevoel krijgt dat de bodem onder je voeten vandaan zakt, dan kun je net zo goed de proef op de som nemen en ze proberen op te sporen. Je zult versteld staan wat het je gaat opleveren; Energie, nemen van de voor jou juiste beslissingen, het leven leiden wat bij jou past in al jouw eigen kleuren, gezondheid en dat wat je nog meer verlangt van het leven. Aan het einde van het gesprek voelt ze nu al de opluchting. Ik merk haar doorzettingsvermogen op, haar moed om mij te bellen, het vertrouwen wat ze in mij heeft en vooral in haar zelf. Ze geeft aan dat ze misschien zelfs wel de opleiding wil gaan doen. Wauw, dat allemaal in een telefoongesprek! Het belangrijkste? Dat ze wil dat haar kinderen trots op haar zijn. Dat is een ook een heel bijzonder gevoel, kan en mag ik uit ervaring ook zeggen. Eerst trots op zichzelf! Daar gaan we mee verder.

PMA: Meer dan therapie, een reis naar empowerment

PMA is geen traditionele therapie. Het is een actieve reis van zelfontdekking en empowerment. Je leert je eigen krachtbronnen te herkennen, je patronen te doorbreken en bewuste keuzes te maken die leiden naar een vervuld leven.

Vind jij ook dat het tijd wordt dat je afrekent met die sluimerende, vervelende, negatieve gedachten? Dat je wilt ontdekken waar dat gevoel van controle verlies vandaan komt? Zin om te leven? Zin om je energie in te zetten om te ontdekken wat bij jou past?

Voel jij dat het tijd is om stap voor stap te veranderen? Je hoeft het niet alleen te doen. We doen het samen! Neem contact met mij op via mijn website.

Scroll naar boven