Dat vind ik nou zo mooi aan het bos van Schoorl. Ken je die trap, die hele hoge? Zo ja, hoog hè? Zo nee? Nou, hij is heel hoog én verraderlijk. Op de helft van de trap lijkt het (en dat is ook nog eens een feit) dat de trap steiler wordt. Je voelt het in ieder geval aan je benen en je hoort het aan je ademhaling dat het zo is. Zeker als je trap neemt zoals Gerard dat deed.
We staan aan de onderkant van die trap. Zo een beetje aan het begin van de eerste trede. We kijken omhoog en hij draait al stiekem een beetje weg. Zo van… we lopen wel door. Dan begin ik al vaak te glimlachen want hoezo doorlopen? Gerard zegt dat de trap hoog is (check), steil is (check), druk is (check in dit geval). Ik vraag hem te kijken naar het einde van alle treden en voor te stellen dat daar zijn doel van de coaching ligt. Vervolgens probeer ik zo vaag als mogelijk een opdracht te geven. Stap, loop, ga eens naar dat punt toe waarvan jij nu denkt dat jouw doel ligt.
Waarom kleine stappen zo krachtig zijn:
Als een razende Roeland neemt hij grote stappen en zo op de helft, ja daar waar het steiler en zwaarder wordt, leunt hij op zijn knieën, hijgt als een paard en kijkt dan pas om. Je voelt het al aan. Dit is zo’n beetje zijn tempo van doelen halen. In dit tempo wordt het onderweg zwaar en is opgeven wel een optie. Als ik vraag of hij onderweg iets heeft gezien van het uitzicht schudt hij nee met zijn hoofd. Of hij misschien ook gevoel heeft hoe ineens zijn hartslag als een rocker op een drumstel in een uptempo nummer omhoog schiet? Nee, ook niet. Dat was er ineens! Zo stel ik hem nog een aantal vragen.
Wil jij ook iemand die vragen aan jou stelt?
Download dan mijn ebook: https://www.petrakaandorpcoaching.nl/pma/
Gerard loopt weer helemaal naar beneden en ik vraag hem nogmaals naar zijn doel te kijken en eens in kleine stappen naar zijn doel te gaan. Welke elementen wil hij zeker tegen komen op weg naar dat ene doel, daar boven aan die trap:
Hoe je kleine stappen kunt toepassen:��Haalbaarheid en motivatie. Té grote doelen kunnen overweldigend zijn, waardoor je uitgeput raakt. Kleine stappen zijn haalbaar en geven je het gevoel van vertrouwen, trots en motivatie
Duurzame verandering: Grote veranderingen zijn vaak niet bestendig. Kost veel energie en hartslagen. Kleine stappen zorgen voor nieuwe gewoonten waaraan je moet wennen (zoals iedere dag ademhalingsoefeningen in je dag integreren) zodat ze een natuurlijk onderdeel worden die je niet meer wil missen (oké, soms wel).
Stilstaan: Als je kleine stappen zet, kun je ook gemakkelijker stilstaan, achterom kijken, van het uitzicht en hetgeen je al gedaan hebt genieten en daar waar nodig aanpassen en je rust weer pakken.
Zo werd het voor Gerard duidelijk. Hij wilde te snel en te veel. Hij gaat een aantal aanpassingen toepassen in zijn leven. Rustiger aan, focus op dat hij het liefste wil, bepaalde zaken laten (verjaardagsfeestjes) en genieten van onderweg zijn. Luisteren naar het fluisteren van zijn lichaam en van zijn hart zodat hij niet uitgeput boven komt. Je hart heeft geen haast, het leven ook niet. Alleen maar jouw gedachten (en die van Gerard).
Met behulp van kleine stappen kun je je doelen bereiken ook al lijken ze soms zo ver weg, ook al lijkt de weg té steil, té hoog of misschien niet eens zichtbaar. Ook jij kunt het leven leiden wat bij jou past.
Voel jij dat het tijd is om stap voor stap te veranderen? Je hoeft het niet alleen te doen. We doen het samen! Neem contact met mij op via mijn website.