De kracht van het bos in coaching: Kikkers, stilte en ademhaling

Oorverdovend gekwaak!

Nee, niet die dame naast me tijdens de coaching sessie, maar haar uitleg over de natuur. Aan het einde van de intake, terwijl we al besloten hadden om samen te werken, kregen we uitleg over kikkers in het Schoorlse bos.

Het blotevoetenpad (geweldig voor kleine kinderen!) stond helemaal onder water, iets wat ik nog nooit had gezien in de 12 jaar dat ik het bos mijn kantoor noem.

Een betoverend tafereel: felgele bloemblaadjes, licht op het water, felblauwe lucht tussen de bomen door en grote, opgeblazen kikkers die elkaar – naar mijn idee – spannende verhalen vertellen.

De kracht van het bos in coaching.

Iedere keer als ik het bos in stap, ervaar ik de helende werking van deze prachtige plek. Het voelt alsof ik met elke stap een zucht van verlichting slaak, dankbaar dat ik hier mag zijn. Wat me ook opvalt is de afwezigheid van mensen. Heerlijk rustig, maar waar is iedereen?

Wat het bos doet tijdens een coachsessie:

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat blootstelling aan groen je stresshormonen verlaagt en je gelukshormonen verhoogt. De natuur heeft een kalmerend effect op ons zenuwstelsel.

Interessant, maar wat voor mij echt telt is dat mensen in de natuur veel opener zijn. We wandelen naast elkaar (dus niet tegenover elkaar) en door de stilte (vooral als we verder weg zijn van de paringsroepende kikkers) en diepgaandere vragen, ontstaat er een diepere verbinding met jezelf.

Een heerlijk ritueel in het bos:

Een ademhalingsoefening. Gisteren deed ik deze met dezelfde “kikkerdame”. Ze had in stilstand 28 ademhalingen per minuut. Dat is stress, een marathon in stilstand.

Door stil te staan bij een simpele ademhalingsoefening, te luisteren naar de geluiden van het bos, dieper uit te ademen en langer in te ademen (wat je nu waarschijnlijk ook doet tijdens het lezen) kwamen we tot 6 ademhalingen per minuut. Wat een verschil! Ze hoorde beter, voelde beter, stond steviger, was rustiger in haar lijf, stil en in zichzelf. Heerlijk om mee te doen.

Totdat…

We weer richting het blotevoetenpad liepen en dat gekwaak oorverdovend leek. Want weet je wat? Toen we het bos inliepen, had ik dat gekwaak helemaal niet gehoord!

Wil jij ook de kracht van het bos in Schoorl ervaren?

Ontdek een diepere laag van jezelf, ervaar het moois om je heen en in jezelf. Laat je inspireren door het bos en neem me mee als jouw coach om die inspiratie te laten bloeien.

P.S. Voel jij dat het tijd is om stap voor stap te veranderen? Je hoeft het niet alleen te doen. We doen het samen! Neem contact met mij op via mijn website.

Scroll naar boven