Last van stemmingswisselingen?

Stemmingswisselingen:

 Herkenbaar, dat jouw humeur van de het ene op het andere moment totaal omslaat en dat je soms last hebt van intense emoties zowel positief als negatief? De bekende moodswings die je zomaar onverwachts in een heel ander gemoed brengen. 

Als coach kom ik dat vaak tegen. Niet alleen persoonlijk maar ook in gesprek met coachees. Ineens lopen dan de tranen over de wangen of wordt iemand “zomaar” heel boos. Of andersom, want die stemmingswisselingen hebben nu niet persé voorkeur voor een man of een vrouw. 

Wat is dan het verschil tussen stemmingswisselingen en normale emoties? 

Kijk, we hebben ze allemaal. De basis emoties zoals boos, bang, blij en verdrietig. Deze normale, gezonde en vaak genoeg negatieve emoties duren gemiddeld maar 90 seconden. Dat is het goede nieuws. Blijft deze emotie langer hangen, dan worden ze ongezond. Wordt het voor je gevoel ook heftiger dan je van jezelf gewend bent of dat het je lief is en komen ze vaker voor, dan spreken we van een stemmingswisseling. 

Emotionele instabiliteit is één van de signalen van een beginnende burn-out. Aan de buitenkant kun je dat niet zien, je voelt en merkt dat wel aan de binnenkant (als het goed is). Mensen kenmerken jou als stabiel en als die rots in de branding terwijl je van binnen wordt overspoeld door vervelende gedachten en gevoelens. Totdat je dat niet meer tegen kan houden en je dit gaat uiten. Het korte lontje, zullen we maar zeggen. Of erger, een ontploffing die als verrassing voor jou en voor je omgeving komt. 

Meer lezen in mijn gratis e-book over wat er dan gebeurd in het brein: Vraag het hier aan! 

E-book werking van je brein

Als eerste tip: Ga langs de huisarts 

Als jouw stemmingswisselingen voor je gevoel een symptoom zijn van een medisch probleem. Het kan namelijk een symptoom zijn bij een neurologische aandoening zoals dementie. Zie mijn artikel over coaching en dementie: Coaching en beginnende dementie

De huisarts kan ook met je meekijken en meedenken of het wellicht over ADHD. Raadzaam dus. 

Hormonen en ontploffingen:

Daar zijn we dan toch op dat punt. Zou het bij jou iets te maken kunnen hebben met hormonen en je hormoonhuishouding? Zowel mannen als vrouwen krijgen hiermee te maken vanaf hun 40ste levensjaar. Ook jij?

Stemmingswisselingen zijn echter ook een van de symptomen van een burn-out. Dat stress een groot deel van de Nederlanders in een wurggreep hout, weten we helaas allemaal. Heb jij stressklachten, dan heb je ongetwijfeld als kennis mogen maken met bovengenoemde stemmingswisselingen. 

Verschil tussen man en vrouw en stemmingswisselingen voortkomend uit de hormoonhuishouding:

Over de vrouw: We denken vaak dat vrouwen vaker te kampen hebben met deze noodswings. Snap ik wel. De overgang, de pil, een zwangerschap kunnen al snel hier de “schuld” van krijgen. Het hormonenstel van ons dames zit inderdaad vernuftig in elkaar. Je weet het waarschijnlijk al maar tijdens de overgang daalt zowel de productie van oestrogeen en progesteron. De reden waarom ji wat vaker je beddengoed wast. Als je verder geen reden tot stress hebt, kan dit een waarschijnlijke oorzaak van je burn-out zijn. 

Als je daarnaast dan toch last hebt van negatief zelfbeeld, dan is het tijd om aan de bel te trekken (of met je mobiel mijn nummer te bellen: 06-40345067). Want luister je niet naar het gefluister van je lichaam, dan kan de stress zich opstapelen en beland je “thuis” of nog verder van huis.

Over de man: Wist je dat dit dan de andropauze wordt genoemd als je praat over de man en 40+? Het is een lastig woord, dus je mag gerust de penopauze als woord gebruiken. Ja, heren, ook jullie krijgen te maken met een hormonale overgang. De testosteron productie daalt. Hier kun je ook last van krijgen in de zin van opvliegers, zweetaanvallen, een lager libido, lusteloosheid, vermoeidheid en …. Je raad het al: stemmingswisselingen. 

De hormonenverandering van mannen begint vanaf 40 jaar. Ben je jonger of heb je andere symptomen die niet passen bij de andropauze, dan kan er sprake zijn van stress. En stress is een ware sluipmoordenaar. Ben je niet in staat om je stresslevel te verlagen dan heb je dus kans op een burn-out. 

Jouw stemming en de invloed van stress hierop:

Stress ontstaat door een langdurige periode van regelmatige spanning. Wanneer je lichaam en geest maar onder druk blijven staan, ga je hormonen produceren om te vechten, te vluchten of zelfs te bevriezen. Je ademhaling en hartslag verhoogt, je bloeddruk stijgt en de bloedtoevoer naar je spieren neemt toe. Als dit maar aan blijft houden, dan raakt dat lichaam helemaal uitgeput. Nu je dit leest, hoe voelen je kaken? 

Een klein rijtje van symptomen als je ook mentaal overbelast raakt: je bent snel geïrriteerd, je slaapt niet echt meer door of verder en je hebt de stemmingswisselingen. Heftig wel, vind ik. 

Ook angst veroorzaakt wisseling van stemming

Angst is een basisemotie: we komen allemaal op de wereld met een gezond portie angst. Deze emotie zorgt ervoor dat we in gevaarlijke of dreigende situaties automatisch overgaan op ons overlevingsinstinct. 

Angst wordt een gevaar als we er regelmatig mee te maken krijgen en we alle energie nodig hebben om ertegen te vechten. Maar liefst 1 op de 5 Nederlanders heeft daarmee te maken. Zij schieten in de stress van een scala aan zaken die hun angst aanjagen. Dat heeft natuurlijk grote invloed op de stemming. Langdurige en frequente angstaanvallen kunnen gepaard gaan met paniekaanvallen, die mensen letterlijk laten verstarren. Zelfs de natuurlijke vecht- of vluchtreactie blijft dan uit. Het bevriezen. Tijdens een mooie oefening die we in het bos uitvoeren, laat ik je echt ervaren hoe jij dat doet. Dat is zo belangrijk om te weten en te ervaren zodat je dit gaat herkennen. 

En wat nou als je stemmingwisselingen worden veroorzaakt door traumatische ervaringen? 

Trauma’s zijn schokkende gebeurtenissen en wat dat is, dat is voor iedereen verschillend. Op dat moment, tijdens die gebeurtenis slaat je brein de gegevens niet op in de juiste “vakjes”. Hetgeen je brein wel opslaat, gaat gepaard met die heftige gevoelens op dat moment. Kom je later weer in aanraking met soortgelijke gegevens als uit die traumatische en schokkende ervaring, reageert je lichaam direct met dezelfde gevoelens alsof je weer in gevaar bent. Je reageert dan buitenproportioneel. Diezelfde gevoelens zorgen voor overtuigingen die je destijds, tijdens die traumatische gebeurtenis, beschermen je gelijk. Niet dat dat nog nodig is, maar dat gebeurd onbewust. Wil je hier meer over weten? Lees dan eens deze zeer interessante pagina op mijn site: 

PMA

Goed slapen is goed voor alles! 

Wij horen ontzettend vaak dat mensen met stress en burn-out klachten slaapproblemen hebben. Dit heeft vaak te maken met onrust in je hoofd. De stresshormonen zorgen er namelijk voor dat je extra adrenaline aanmaakt omdat jij je zorgen maakt of je vannacht eindelijk eens goed kan slapen of je zorgen maakt om de dag van morgen. Hierdoor krijg je een verstoorde slaapcyclus en sta je de volgende dag nog vermoeider weer op. Natuurlijk is dat niet bevorderlijk voor je humeur. Bovendien worden de ups en downs van je stemming steeds heftiger.

Je kan natuurlijk naar slaapmedicatie grijpen, maar hiermee bestrijd je slechts één symptoom. Er is namelijk maar een effectieve remedie tegen slaapproblemen veroorzaakt door stress. De bron van je problemen aanpakken! Vind je het lastig de oorzaak van je stress naar boven te krijgen, zoek dan hulp. Helaas is stress inmiddels uitgegroeid tot volksziekte nummer 1, waardoor vele mensen dezelfde klachten hebben als jij. Neem van mij aan dat je met begeleiding die bij je past er weer een mooie toekomst voor je ligt. Rust, ruimte en afstand helpen jou om lekker te slapen. 

Doei doei stemmingswisselingen. 

We spraken al eerder over ongezonde stress; de momenten dat je lichaam en geest extreem onder druk staan en je continu op de stand vechten of vluchten staat.
Gezonde stress is stress die onschadelijk is en je helpt goed te handelen in een noodsituatie. Het is een kwestie van de juiste balans tussen overbelasting en onderbelasting. Als mens kom je het beste tot je recht als je tussen de 40% en de 70% van je kunnen handelt.  Bij positieve stress voel je je gelukkig, kan je moeiteloos hoog presteren, werk je efficiënt en heb je plezier in het leven. Stemmingswisselingen zijn niet uitgenodigd op dit feestje!

  • Wat draagt bij aan positieve stress:
  • Gezonde voeding
  • Voldoende beweging
  • Genoeg ontspanning en dit is zó belangrijk. Ga lekker lummelen!
  • De baan die bij je past
  • Vooral: wegwerken van die vervuilende gedachten en overtuigingen. Dat komt jouw gedachten kwaliteit echt ten goede
  • Ik heb nog zoveel meer tips in mijn gereedschapskist die ik graag met je wil delen. Ik help je graag. 
  • Klik hier om naar mijn aanbod te gaan: Samen aan de slag

Scroll naar boven